Uw hond
Vaccinaties voor de hond
Voorafgaand aan iedere vaccinatie vindt een gezondheidscontrole plaats waarbij de bevindingen vermeld worden in het dierenpaspoort van uw hond. Tijdens deze gezondheidscontrole kijken we onder andere naar:
- de tanden
- de oren
- er wordt naar het hart geluisterd
- de buik wordt gevoeld
- de huid en vacht worden bekeken
- het gewicht van de hond wordt gecontroleerd
- bespreken we het bestrijden van parasieten (teken, vlooien en wormen).
Het is verstandig om waar mogelijk dieren tegen ziektes te beschermen d.m.v. regelmatig vaccineren: voorkomen is altijd beter dan genezen. Wij adviseren om gericht te vaccineren en per hond in kaart te brengen welke vaccinatie er echt nodig zijn. Door onze praktijk wordt het onderstaande vaccinatieschema gehanteerd:
- 6 weken: puppy enting (hondenziekte en parvo)
- 9 weken: parvo/ziekte van weill enting
- 12 weken: volledige cocktail (parvo, ziekte van weill, paraïnfluenza, hondenziekte en leverziekte)
- jaarlijks: herhaling volledige cocktail.
U kunt ook kiezen voor het zogenaamde ’titeren’. Er wordt dan een klein beetje bloed bij uw hond afgenomen en door middel van de vaccicheck onderzocht op antistoffen tegen bepaalde ziektes.
Indien er een bepaalde antistof niet meer voldoende aanwezig is kan deze worden aangevuld door middel van een enting. Zo ent u gerichter en wordt alleen dat gegeven wat op dat moment echt nodig is.
Met uw hond naar het buitenland
Wanneer u uw hond mee neemt naar het buitenland (vakantie, wandelen enz.), dan adviseren wij u om uw hond vanaf 12 weken in te enten tegen rabiës (hondsdolheid). Dit is een enting die 3 jaar lang geldig is.
Daarnaast moet u, voordat u met uw hond naar het buitenland gaat, een aantal dingen controleren:
- Heeft uw hond de rabiës enting gehad (minimaal een maand van te voren)
- Is er een bloedonderzoek voor Rabiës verplicht in het land waar u naar toe wilt?
- Heeft uw hond een Europees paspoort
- Is uw hond gechipt en staat deze code op een juiste manier vermeld in het Europese paspoort
- Is uw hond behandeld tegen vlooien,teken en wormen
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar www.knmvd.nl of www.licg.nl voor verdere invoereisen per land voor uw hond of kat. De Knmvd is een beroepsorganisatie van dierenartsen.
Uw hond naar een pension, kennel of eventuele cursussen
Wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat en u uw hond niet mee wil of kan nemen dan kunt u uw hond in een pension of kennel onder brengen.
Veel pensions en kennels hebben de kennelhoest enting als verplichte eis gesteld. Wij adviseren u tevens uw hond te enten tegen kennelhoest als u met de hond een cursus gaat volgen. Dit in verband met het verhoogde besmettingsrisico wanneer er meerdere honden bij elkaar zijn. Deze enting kan jaarlijks herhaald worden.