Parasieten
Ontwormen
Pups kunnen reeds in de baarmoeder besmet raken met wormen. Ook via de moedermelk kunnen de pups een wormbesmetting oplopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo’n 90% tot 95% van de puppy’s vlak na geboorte al wormen bij zich dragen.
Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup of kitten nadelig kan beïnvloeden is het van belang uw dier goed te ontwormen. Over het algemeen hebben volwassen dieren zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren, en uzelf. Daarom raden wij aan volwassen dieren drie tot vier keer per jaar te ontwormen of met enige regelmaat ontlasting te laten onderzoeken in ons laboratorium. Wij hanteren bij dierenartsenpraktijk Wenters het volgende standaard ontwormingsschema:
Pups
- Na de geboorte op 2, 4, 6, 8 & 12 weken ontwormen
- Daarna maandelijks ontwormen tot ze 6 maanden zijn
- Daarna 3-4x per jaar preventief ontwormen of na aanleiding van een positief wormonderzoek.
Kittens
- Na de geboorte op 3, 5, 7, 9 & 12 weken ontwormen
- Daarna maandelijks ontwormen tot ze 6 maanden zijn
- Daarna 3-4x per jaar ontwormen of na aanleiding van een positief wormonderzoek.
Mocht u in de ontlasting van uw huisdier na het ontwormen nog wormen vinden, dan kunt u het beste 2 weken later uw dier nogmaals ontwormen. De eitjes die dan uitkomen worden gelijk weer bestreden, zodat uw huisdier geen last meer heeft van wormen.
De meest voorkomende wormen zijn:
- spoelwormen (toxocara canis)
- lintwormen (dipylidium caninum)
De spoelworm
De spoelworm leeft in de dunne darm van de hond. Ze kunnen wel tot 18 cm lang worden. omdat de volwassen spoelwormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in braaksel voorkomen is het voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes zijn niet met het blote oog zichtbaar.
Uw hond kan zich besmetten door deze eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier op te eten.
Ook de mens kan besmet raken met deze eitjes. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond. Het is gebleken dat 25% van de parken en 59% van de openbare zandbakken met deze wormeieren besmet zijn.
De lintworm
De lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkele centimeters lang tot wel een meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daar achter een groot aantal segmenten die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. De vrijgekomen eitjes worden dan opgegeten door vlooien. Uw hond kan zich ook besmetten door een geïnfecteerde vlo op te eten.
Ontvlooien
Vlooien
Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen bij honden en katten. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen slachtoffer worden van de vlo.
De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw woning terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plaatsen en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen wel tot anderhalf jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo wat de cyclus rond maakt. De hele cyclus neemt zo’n zes weken in beslag.
Waarom vlooien bestrijden:
Jeuk:
Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij uw hond. De beten van een vlo zijn pijnlijk. Tijdens het bijten spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie bij de hond. De hond gaat hierdoor krabben, bijten en likken.
Wormen:
Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond een besmette vlo opeet kan daaruit een lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
Vlooienallergie:
Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden. Daarnaast is het altijd van belang om uw dier naast het ontvlooien ook te behandelen tegen wormen. Voor meer vragen of opmerkingen kunt u contact met ons opnemen of even langskomen.